Villogok

Ma franciaoran az volt a tema, hogy passe compose-ban mikor kell me’g -e/-s a szavak vegere (pl a passe compose neveben nem), amire eleg sok hulye szabaly van, amiket a tanar nem is igen tud elmondani, mert szegeny nem uzi a logikat a legfelsobb fokon (de egyebkent jo tanar), de visszahato igeknel az a donto, hogy ha nem visszahato formaban vannak, hanem muvelteto formaban, akkor a vonzatuk akuzativ vagy dativ. Node ekkor jott a se souvenir, amirol megmondta a tanar, hogy ennek nincs muvelteto alakja, mert ez rapeller, amire en megkerdeztem, hogy na es mit gondol Apollinaire “Faut-il qu’il m’en souvienne” -jerol. Leborulas, taps, eljenzes es az EPFL-rol a hatukon stockholmba cipeles a nobel-dijert elmaradt, de azert nagyon tuti volt. A tanar vmit motyogott a muveszi szabadsagrol, de a tobbiek tekinteteben lattam am (tejoeg, mit beszel ez a hulye fasz, mar megint vmi ilyennel jon elo, a jadis-t (=hajdanan) sem hasznalja senki, a multkor meg azzal jott ez a szerencsetlen nyommer, inkabb tanulna meg ket normalis mondatot kinyogni hiba nelkul).

Mellesleg ha netan erdekel vkit, most utanaolvastam es ugy tunik ez abszolut kiveteles ige, last a 3. remarkot itt:

http://littre.reverso.net/dictionnaire-francais/definition/souvenir_%5B1%5D

Advertisements

4 Responses to “Villogok”

 1. pb Says:

  es nemcsak a visszahatoknal am, hanem pl. a sortir ha nem kimegy, hanem kivisz, akkor avoir-ral megy es persze nincs egyeztetes. de sztem ezt mondtam mar neked, es nyilvan mindenkit erdekel.

 2. domotorp Says:

  jaja. tudtad, hogy diploban csak egy emberrel lehet gyozelmet bejelenteni? pedig probaltam veled is, de csak egyet ajanlhatsz egyszerre es azert az eleg nagy kicseszes lett volna, ha davidnak nem is ajanlok.

 3. pb Says:

  david kicsit morc volt edinb miatt, szal nem biztos, hogy elfogad.

 4. peldaul Says:

  nocsak. lehet h akkor meg hajlando lenne velem szovetkezni domotor ellen??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: